Een ramp: gebouw afgebrand

In de nacht van 18 mei is er een grote brand geweest in ons gebouw. Ons gebouw is daarbij vrijwel tot de grond toe afgebrand. Ook al onze materialen waren in het gebouw aanwezig en zijn door het vuur verwoest. Een enorme klap voor de Scouting Tono-groep.

Onze eerste prioriteit is nu om te bekijken op welke wijze onze activiteiten door kunnen gaan. Zo kunnen onze bevers, welpen, scouts, explorers en roverscouts zo goed mogelijk verder gaan met hun scoutingactiviteiten terwijl we bezig zijn met de gevolgen van deze brand. U zult ook begrijpen dat er op dit moment voor ons heel veel onduidelijk is en we nu ook niet alles op een rijtje hebben. We zullen u daarom de komende periode alle ouders en betrokkenen goed als mogelijk op de hoogte houden.

Hulp

Hierbij kunnen wij alle hulp gebruiken die mogelijk is. Voor de eerste nood heeft de Scouting Tono-groep een nood-bankrekeningnummer: NL67INGB0004341310 t.n.v. Stichting Scouting Tono. Iedere bijdrage hier zijn we alvast erg blij mee!

Voor de Scouting Tono-groep een enorme ramp: 't Koetshuis brand af in de nacht van 17 op 18 mei

Hulp gevraagd

In het eerste overleg is de voorkeur uitgesproken om zo snel mogelijk weer op de 'eigen locatie' verder te gaan. We onderzoeken hiervoor de optie om bijvoorbeeld tijdelijk portocabins o.i.d. neer te zetten. Iedereen die ons zou kunnen helpen aan, of nuttige informatie heeft over, portacabins verzoeken we om dit te laten weten. Bijvoorbeeld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook zoeken we dringend tijdelijk opslagruimte waar we zelf toegang toe hebben en die droog, veilig etc is.

Update 03:38

De voorzitter van het stichtingsbestuur wordt door een buurtbewoonster om 03:38 gebeld dat het gebouw van de Scouting Tono-groep in brand staat, een grote brand. Na aankomst blijkt dat er in eerste instantie een melding is gedaan door een automobilist vanaf de A20 die brand zag. De brandweer wordt echter door de centrale in eerste instantie naar Vlaardingen gedirigeerd. Daar blijkt dat ze aan de andere kant van de rijksweg moeten zijn.

Update 07:23

Van de andere scoutinggroepen in Schiedam druppelen het aanbod voor hulp binnen. We mogen gebruik maken van lokalen en materialen van de andere scoutinggroepen.

Update 09:35

De Scouts gaan gewoon naar de RSW. Een aantal andere scoutinggroepen hebben tenten en materialen te leen aangeboden. Het verzamelen is alleen niet meer donderdagavond maar vrijdagavond. Neem svp contact op met de scoutsleiding voor nadere details.

Update 18-5-2017

Bestuur, vrijwilligers en de eerste jeugdleden zijn donderdagavond 18 mei in een spoedoverleg bijeen gekomen. Als daar iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat we zo snel en zo goed mogelijk als volwaardige, zelfstandige, scoutinggroep door willen. Alle vrijwilligers hebben er volmondig voor gekozen om, ondanks deze enorme tegenslag, zich in te zetten om er als groep weer bovenop te komen. Dat zal ongetwijfeld heel zwaar gaan worden, maar we gaan er wel voor.

Voor de korte termijn zoeken we praktische oplossingen, voor de langere termijn zullen we moeten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een goede, solide huisvesting waar we het spel van scouting kunnen spelen. Alle activiteiten voor de jeugdleden zullen zo veel als maar mogelijk is doorgang blijven vinden.

Wie hulp kan bieden verzoeken we contact op te nemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op dit moment komen we, gelukkig, om in de aanbiedingen om hulp, en we doen ons best alles te beantwoorden, maar vragen ook begrip als dat door drukte even niet lukt bij onze vrijwilligers. We kunnen iedere hulp die we kunnen krijgen erg hard gebruiken.

Hart van Nederland, Stadsomroep Schiedam en Radio Rijnmond komen langs om opnamen te maken. Het Algemeen Dagblad maakt een reportage. Hart van Nederland zend diezelfde avond een reportage over de brand uit in de vroege en de late uitzending. Ook de schade-expert van de verzekering komt langs.

Update 19-5-2017

In de eerste 24 uur na de brand is er voor € 440,= aan donaties ontvangen. Hiervoor dank!

Update 20-5-2017

Uit het aanbod van lokalen waar we onze opkomsten tijdelijk mogen houden kiezen we het gebouw van de Scouting BvH. Daar houden we de eerste opkomst voor de bevers en de welpen. De scouts gaan naar de RSW met tenten van een scoutinggroep uit Vlaardingen.

Update 22-5-2017

Van Carnavalsvereniging de Rietzeilers hebben we het aanbod gekregen tijdelijk gebruik te maken van hun onderkomen aan de Sweelincksingel 5. Hiervan maken we dankbaar gebruik. Hier hebben we twee lokaaltjes waar we in ieder geval droog zijn als het regent, limonade in kunnen schenken en koffie zetten, maar het meeste doen we toch buiten.

Update 27-5-2017

Voor de jeugdleden en ouders houden we een informatieochtend. We informeren over de situatie en welke stappen er worden ondernomen om zo snel en zo goed mogelijk weer 'normaal' te kunnen functioneren. Met ouders en jeugdleden die dat willen bekijken we de overblijfselen van het gebouw.

Update 31 mei 2017

De wethouders Gouweleeuw en Houtkamp komen samen op koffiebezoek. Ze worden ontvangen in de boomgaard naast het afgebrande gebouw.

Update juni 2017

Wat wordt er hard gewerkt. Met hulp van de gemeente hebben we een tijdelijke opslag gekregen in het industriegebied Nieuw-Mathenesse. Van vele scoutinggroepen en particulieren hebben we aanbod gekregen voor klein materiaal, tenten etc. Met vele ritten worden de spullen opgehaald. Er wordt een huisvestingscommissie opgericht. Deze commissie zal alle opties voor huisvesting op een rij gaan zetten, en de meest veelbelovende opties uitwerken. De Albert Heijn Hof van Spaland biedt aan de Scouting Tono-groep te 'adopteren'. Er staat in de AH een box waar klanten hun leeg-goed-bon kunnen doneren. Deze box is de komende maand voor de Scouting Tono-groep. Ook mogen drie weken achter elkaar de Scouts, Welpen en explorers collecteren en zelfgeknoopte armbandjes verkopen in de winkel. Vanuit het bestuur is er een eerste overleg met de gemeente op ambtelijk niveau om de situatie en mogelijke opties te bespreken.

Update juli 2017

De kampen gaan gewoon door. In Rotterdam stopt de Wetrogroep er na 86 jaar helaas mee. Zij bieden aan dat wij een deel van hun spullen over kunnen nemen. Hier maken we zeer dankbaar gebruik van. De gemeente besluit dat wij het voormalige partycentrum in boerderij Landvreugd mogen gaan gebruiken op anti-kraakbasis. Dit is uitdrukkelijk tijdelijk, zodat wij de tijd hebben om uit te kijken naar een definitieve oplossing. De kampen verlopen prima en leveren enthousiaste kinderen op.

Update augustus 2017

We krijgen de sleutels van Sweelincksingel 7, het voormalige partycentrum in Boerderij Landvreugd. Op 19 augustus houden we een grote verhuisdag waarin we het gebouw schoonmaken en inrichten. We zijn klaar voor de opkomsten. Elke speltak heeft nu weer een eigen lokaal. Wel zijn er nog zorgen om de verwarming in de winter. Op 26 augustus beginnen de opkomsten weer, nu aan de Sweelincksingel 7.