Nader kennismaken

Kennismaken is bij de Scouting Tono-groep altijd mogelijk. Ieder kind of jongere kan altijd drie opkomsten geheel vrijblijvend komen kijken. Blijkt na de drie opkomsten de Scouting Tono-groep niets te zijn voor uw kind, dan nemen we gewoon weer afscheid. Wij zijn er echter van overtuigd dat ook uw kind een actieve en uitdagende vrije-tijdsbesteding zal waarderen.

Opkomsttijden van de speltakken

7-11 jaar Bevers Zaterdag 13:30-15:30
7-11 jaar Welpen Zaterdag 10:00-12:00
11-14 jaar Scouts Vrijdag 19:00-21:00
14-17 jaar Explorers Vrijdag19:30-21:30
17-23 jaar Roverscouts Zaterdag 20:00-23:00

Leidster of leider kan men worden vanaf 17 à 18 jaar.

 Contactgegevens

Groepshuis Boerderij Landvreugd
Lokatie: Sweelincksingel 7, 3122 AL Schiedam
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
WWW: http://www.scoutingtono.nl
Informatie: tel. 06-42506931 of via het mailadres
Direct contact met de onderdelen:
Groepsbestuur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stichtingsbestuur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bevers (4-7 jaar): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welpen (7-11 jaar): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Scouts (11-14 jaar): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Explorers (14-18 jaar): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Roverscouts (18-23 jaar): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven

Ieder kind kan drie opkomsten geheel vrijblijvend kennis komen maken. Daarna ontvangt u van ons het inschrijfformulier. U kunt dit formulier inleveren

Drie keer gratis en vrijblijvend meedoen!

bij de leiding van de speltak waar uw kind lid van wil worden. Vanaf dit moment gaat u ook contributie betalen. Zie hiervoor het stukje financiën. Uw kind hoeft dan echter nog niet de scoutingkleding te dragen.

Installatie

Een aantal weken nadat uw kind lid is geworden zal het geïnstalleerd worden. Het treedt dan toe tot de zeer grote groep kinderen en jongeren die lid zijn van de wereldorganisaties van Scouting, momenteel zo'n 32 miljoen. Tijdens de installatie krijgt de nieuweling de insignes van de speltak op zijn of haar scoutingkleding gespeld en legt het de belofte af. Ook deze belofte is uiteraard aangepast aan de leeftijden van de speltakken. Vanaf dit moment mogen de kinderen de scoutingkleding van de speltak dragen. Hierover zullen de stafleden u nader informeren tijdens een ouderbezoek, dat in de regel vlak voor de installatie plaatsvindt.

De installatie is natuurlijk altijd een feestelijke gebeurtenis. Ouders en naaste familie zijn dan ook van harte welkom op deze dag.

Scouting kleding

Voor het spel van Scouting hebben kinderen stevige, degelijke kleding nodig. Gelijke kleding hoort bij Scouting. Elke speltak heeft dan ook zijn eigen Scoutingkleding, waaraan te zien is bij welke leeftijdsgroep een kind hoort. Zo hebben de bevers een fleurig rode blouse, de welpen een fleurige groene, de scouts een mooie beige en de explorers en de pivo's een brique gekleurde blouse.
Bij de Scoutingkleding hoort een donker-blauwe broek.

Omdat de Scoutingkleding in de zomer vrij warm zijn kunt u dan kiezen voor het zomershirt: een T-shirt met de groepsnaam als opdruk. Dit zomershirt mag gedragen worden in plaats van de normale Scoutingkleding en wordt samen met de das gedragen. Het zomershirt is naar eigen keuze en voor de gehele groep hetzelfde. U kunt dit bestellen via de leiding. Voor prijzen, zie financiën.

De Scoutingkleding kopen

De Scoutingkleding en de bijbehorende insignes zijn alleen te koop in de "Scout Shops". Er is er één in Vlaardingen en één in Rotterdam.
Vlaardingen: Scout Centrum, Broekpolderweg 249. Geopend: vrijdag 19:00-21:00 uur en zaterdag 09:30-14:00 uur.
Rotterdam: Heemraadssingel 129. Geopend: woensdag 12:00-17:00, vrijdag 15:30-20:30 en zaterdag 10:00-13:00 uur.

Kampen en weekenden

Elke speltak houdt minstens een keer per jaar een kamp. Voor de bevers is dit meestal een weekend tijdens de zomer in ons groepshuis: 't Koetshuis. De welpen gaan in de regel de eerste week van de zomervakantie op kamp. Meestal is dit kamp van zaterdag tot en met donderdag in een groepshuis ergens in Nederland. De scouts gaan eveneens in de eerste week van de zomervakantie op kamp. Ergens in Nederland gaan zij dan een week kamperen. De andere speltakken stellen de datum in onderling overleg vast. De staf zal u altijd tijdig op de hoogte brengen.

Groepsactiviteiten

Een aantal keren per jaar houden we een activiteit met alle leden van de groep. Meestal zijn dit een groepsweekend in februari, een activiteit rond het kerstfeest etc. Daarnaast houden we met de hele groep een (beperkt) aantal keren per jaar een actie om geld binnen te krijgen. Als u aan het begin van het jaar de financiële jaar-afrekening van de penningmeester krijgt zult u begrijpen dat dit voor de Scouting Tono-groep een onontbeerlijke bron van inkomsten is.

Vaardigheidsinsignes

De kinderen kunnen, als ze dat willen, bij alle leeftijdsgroepen vaardigheidsinsignes behalen. Vaardigheidsinsignes zijn kleine tekens, gemaakt van stof, die aangeven dat een kind bepaalde vaardigheden bezit. Het werken aan vaardigheidsinsignes gebeurt geheel buiten de opkomsten om, waarbij de staf altijd bereid zal zijn een helpende hand te bieden. Ook als ouders kunt u uw kinderen helpen als ze er zelf niet uitkomen. Voor de bevers zijn 11 verschillende insignes, voor welpen 23, voor scouts zo'n 34 op drie verschillende niveau's en voor explorers 8 insignes. Als het kind heeft laten zien alle vaardigheden van een vaardigheidsinsigne te bezitten mag het vaardigheidsinsigne op de scoutingkleding gedragen worden.

Overvliegen

Al eerder heeft u kunnen lezen dat iedere speltak leeftijdsgrenzen kent. Dit betekent dat ook uw kind ooit te oud zal worden voor de speltak waar het lid van is. Het kind zal dan doorstromen naar een volgende leeftijdsgroep (speltak). Dit gebeurt meestal in september of februari, afhankelijk van de leeftijd en het aantal kinderen dat doorstroomt. Bij de Scouting Tono-groep is dit altijd een feestelijke gebeurtenis, welke we overvliegen noemen. Bij de nieuwe speltak kunnen alle overvliegers nog hun oude scoutingkleding blijven dragen totdat ze na enkele weken opnieuw geïnstalleerd worden.

Opzeggen lidmaatschap

Mocht u het lidmaatschap van uw zoon of dochter op willen zeggen dan kan dit door dit door te geven aan de leiding van de speltak. U dient dan tevens de ledenadministratie van de groep telefonisch of schriftelijk op de hoogte te stellen. Dit kan via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De contributie kan dan stopgezet worden vanaf het einde van de maand waarin uw dochter of zoon lid was.